Activiteiten

Beeldhouwen

De groep staat onder begeleiding van Elly Faber. Zij heeft vaardigheden om de groepsleden te begeleiden in het wordingsproces van ruwe steen naar een mooi kunstwerk. Het werken met steen is heel divers. Je hebt zachte steen zoals seleniet en albast. Vooral om mee te beginnen erg fijn en snel resultaat. En prachtig als het gepolijst is en in de was gezet.

Serpentijn daarentegen is er in verschillende hardheden en kleuren. Deze kun je vaak hakken en zagen. Ook dan is het altijd  verrassend wat er tevoorschijn komt tijdens het polijsten. Zo zijn er nog heel veel soorten steen in hardheid en kleuren. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt en wat je wil maken.

Voor Elly is ook het groepsproces belangrijk; samen een gezellige ochtend beleven.

Beeldhouwen vindt plaats op woensdagochtend.

Begeleidster
Elly Faber

Computer

Inleiding in het gebruik van de computer met bekende programma’s zoals Windows, Word en Excel. Doel is om te kunnen mailen en te kunnen surfen op internet. Ook kan gewerkt worden aan het maken van een fotoboek.

Woensdagmiddag (op afspraak)

Begeleider
Arie van Dommelen
Harrie Löring

Film/Video

Draaiboeken schrijven, filmen op locatie en vervolgens alles monteren, met muziek/spraak eronder, tot een complete videopresentatie. Onder deskundige begeleiding kunnen deelnemers hun eigen mogelijkheden verkennen. Howeko ondersteunt met een goede computer en ter zake doende programma’s.

Vrijdagochtend

Begeleider
Arie van Dommelen
Harrie Löring

Glas-in-Lood

Het werken met Glas-in-Lood kan heel divers zijn. Bij Howeko starten we voorlopig met artistieke objecten. Om dit te kunnen doen, beschikken we over diverse materialen en gereedschappen die het mogelijk maken een goede start te maken met deze bijzondere hobby.

Begeleiders

Dinsdagmiddag:

Carla Heesakkers
Bea Wechgelaar

Handwerken

Elke maandagochtend is er een enthousiaste groep aan het werk met de meest uiteenlopende materialen. De activiteiten omvatten o.a. kaarten maken, breien etc., dit alles onder leiding van deskundige begeleiding.

Maandagochtend.

Begeleiders
Corry van den Thillart
Doreen Spierings

Houtbewerken

Een van oudsher bekend ambacht dat vroeger veel beoefend werd in de winter als tijdverdrijf als de dagelijkse werkzaamheden wat minder tijd vroegen. Ook zeelieden bekwaamden zich vaak in dit ambacht tijdens langere perioden van gedwongen nietsdoen. Het heeft in de loop der tijd prachtige kunstwerken opgeleverd en ook bezoekers van Howeko kunnen ervaren wat het betekent als er spontaan iets uit je handen ontstaat. Houtbewerken vindt plaats op donderdagmorgen.

Begeleiders
Jan Hendriks
Henny Scheepers
Agnes Lakatos

Kantine

Zonder enige twijfel is de kantine het warm kloppende sociale hart van Howeko, oftewel de Ko van Howeko, waarbij Ko staat voor Kontakt in de spelling van de jaren zeventig.
Vaak is er contact voordat men aan het werk gaat, tussendoor is er altijd wel een pauze gepland en ook na het werk is er tijd om na te praten: zeer terecht dat mensen daar de tijd voor nemen, want het is een van de sterkste troeven van Howeko: je maakt er heel gemakkelijk contact.
Of je nu terloops binnen komt lopen, of een krant komt lezen of gewoon een kop koffie komt drinken: aansluiting is heel gemakkelijk gevonden.

De kantine wordt gerund door een team van dames dat er garant voor staat dat het er schoon en gezellig is èn dat de koffie voor u klaar staat.

Maandag tot en met donderdag.

Kantineteam:

Jo Bloemers
Marjoleine van de Sande
Marga Eijsbouts
Joke van Hoeck
Joke Janssen
Doreen Spierings
Betsy van der Vegt

Keramiek

Er zijn veel vormen van keramiek mogelijk: men kan zich specialiseren in de vormgeving van keramische gebruiksvoorwerpen of in de meer artistieke benadering of een mengeling van beide: het motto bij Howeko blijft zoals altijd: vrijheid, blijheid!

Wij beschikken over twee draaischijven, twee ovens en een kleine spuitcabine met afzuiginstallatie. Voor de Raku- techniek is een Raku-oven beschikbaar, maar deze oven, die zo’n fraai craquelé glazuur kan opleveren, is buiten opgesteld en jammer genoeg slechts in het voorjaar en de zomer te gebruiken.

De keramiekgroep is vanwege de grote toeloop gesplitst en werkt op

Woensdagochtend en donderdagmiddag.

Begeleiders

Woensdagochtend
Heddy Biemans
Ingeborg Westerbeek

Donderdagmiddag
Maria van Griensven
Ria van den Boomen

Mozaïek

Hoe van tegelresten en scherven met wat cement en creativiteit toch een boeiend en kleurig geheel te maken: dat staat onze deelnemers bij Howeko voor ogen en dat lukt ze over het algemeen erg goed. Het bijzondere bij deze hobby is dat het basismateriaal (scherven) ruim voorhanden is.

Dinsdagmiddag en woensdagmiddag.

Begeleiders
Carla Heesakkers
Bea Wechgelaar

Schilderen

Vanwege de grote populariteit van deze hobby en de daarbij behorende grote toeloop zijn er bij Howeko drie schildersgroepen actief: op maandagmiddag, dinsdagochtend en op donderdagochtend. De enthousiaste en deskundige begeleiding waarborgt het grote plezier waarmee de deelnemers doorgaans schilderen.

Begeleiders

Jan Smits Maandagmiddag/dinsdagochtend
Karin Leenders Maandagmiddag/dinsdagochtend
Ria Duitsman Donderdagochtend
Suze Bevers Donderdagochtend

Tekenen

Portretten, landschappen, in het echt of denkbeeldig: alles wat je bedenkt is te tekenen. Onder begeleiding van deze ervaren docent kan men zijn talent verder ontwikkelen.

Dinsdagochtend

Begeleider
Eduard Heyne

Timmeren

De timmerwerkplaats is geopend op maandag tot en met donderdag van 9:30 uur tot 16:00 uur. Tijdens de lunchpauze is de werkplaats tijdelijk gesloten. De werkplaats is in 2003 geheel nieuw opgeleverd met machines van een professioneel niveau. Sinds enige jaren worden de machines jaarlijks gekeurd, zodat ze voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Alle gangbare bewerkingsmethoden kunnen machinaal worden uitgevoerd. Er is dan ook een stof-afzuiginstallatiesysteem in werking als de machines worden geactiveerd. Van groot belang is het om de veiligheidsvoorschriften nauwgezet te volgen en de aanwijzingen van de begeleiders hierbij stipt op te volgen. Zonder nadrukkelijke toestemming van de begeleiding mogen de machines dan ook niet worden aangeraakt. In de loop der jaren zijn er talloze variaties van huisraad in de werkplaats vervaardigd: bedden, kasten, tafels: teveel om op te noemen. Het meebrengen van ‘eigen’ hout is toegestaan, maar het hout kan ook via Howeko worden aangekocht. Er wordt een vergoeding voor het gebruik van de machines gevraagd om de relatief hoge kosten te dekken die samenhangen met de slijtage van boren, beitels, frezen e.d..

Maandag tot en met donderdag

Begeleiders
Gerard van der Heijden
Jan Hendriks
Cees Engels

Tuinieren

Howeko is gevestigd op een ruim terrein dat het nodige onderhoud vraagt. De tuinploeg houdt de zaak op orde, maar kampt ook regelmatig met een personeelstekort. Mocht je aardigheid in tuinieren hebben, dan is dit wellicht een mogelijkheid? Loop geheel vrijblijvend eens binnen en vraag naar de mogelijkheden. Of vul het contactformulier op deze website in.

Graag tot ziens!

Begeleiders

Ibrahim Bagci
Mari Vlemmings